|
Forum o koniach rasy huculskiej

|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hucułek10
|
Wysłany: Nie Paź 27, 2013 21:15 Temat postu: Hey Strucelka |
|
|
Mam prośbę do użytkownika Strucelka czy byłaby możliwość opisania mi b.dokładne opisanie mi sposobu karmienia hucuła i opisania mi wszystkich tych musli i tych na a no nie pamiętam.Krótko mówiąc co,ile,jak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Paź 27, 2013 21:15 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pronia94

Dołączył: 22 Paź 2012 Posty: 13 Skąd: Kraina szczęścia i miłości
|
Wysłany: Sro Paź 30, 2013 19:34 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, mam mały problem i liczę na to, że spróbujecie mi pomóc
Zaczęłam bardzo lekką pracę pod siodłem z 5-letnią kobyłką. Latem i jesienią - jest gruba, ledwo się toczy, a do jedzenia ma tylko i wyłącznie trawę.
Zimą strasznie chudnie mimo braku pracy jak dotąd, a dostaje tylko siano. Nie jest moja, więc nie ja o jej diecie decyduję.
Muszę jeszcze dodać, że co roku jest źrebna. Termin wypada zazwyczaj na marzec lub kwiecień.
W związku z tym, że mam zamiar ją trochę "męczyć", zaczęłam się zastanawiać: czym karmić i jak?
Jazdy raz na 2-3 tygodnie (weekendy, bo studia) i w razie dłuższego czasu wolnego - ciut częściej, ale pewnie nie codziennie, żeby konia nie przemęczać - nie jest przyzwyczajony.
Chodzi mi o karmienie w ramach uzupełnienia energii zużytej na jeździe i polepszenia kondycji fizycznej.
Myślałam o karmieniu po każdej jeździe, ale nie wiem czy tak można (tak rzadko) i czym karmić...
Czy może lepszym rozwiązaniem będzie poprosić właściciela, żeby dał jej raz dziennie coś oprócz siana?
Na początku maja br. wyglądała tak (lepiej niż zaraz po zimie, bez jakiejkolwiek pracy, do jedzenia wyłącznie siano)
http://i42.tinypic.com/16gxxs9.jpg
http://i42.tinypic.com/n5iyjq.jpg
Początek października br. (również beż żadnej pracy i paszy innej niż trawa)
http://i41.tinypic.com/25g8i7m.jpg
Z góry serdecznie dziękuję za rady  _________________ Pronia <3 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Werksa
|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 09:48 Temat postu: |
|
|
Myślę, że przede wszytskim powinnaś porozmawiać z właścicielem klaczy i powiedziec o swoich spostrzeżeniach.. myślę, że samemu nie nalezy decydować o diecie konia, ale jeżeli już to zaproponowałabym owies - przeciez to źródło energii, ale gnieciony lub przemielony, ale pamiętaj, żeby najpierw przekonsultować to z właścicielem... a to, że klacz chudnie zimą jest normalne w ich przypadku:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pronia94

Dołączył: 22 Paź 2012 Posty: 13 Skąd: Kraina szczęścia i miłości
|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 17:01 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że porozmawiam z właścicielem, nie mogę przecież decydować o nieswoim koniu
I ten owies dawać codziennie, czy po jazdach właśnie?
Na diecie końskiej (jeszcze) się nie znam niestety :c _________________ Pronia <3 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dzierslawa2504
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2015 10:20 Temat postu: |
|
|
Bardzo wam dziękuję za ten wątek. To ogromne źródło wiedzy na temat żywienia, na pewno skorzystam z wielu waszych porad. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Julian86
|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 09:31 Temat postu: |
|
|
No tak jakby ktoś przeczytał od początku to wszystko to faktycznie można znaleźć wiele ciekawych porad żywieniowych nawet dla takich całkowitych laików hehe Właśnie i jak tam poszło po rozmowie właśnie z tym właścicielem klaczy jakiś normalny się okazał w tej sytuacji? Nie robił żadnych problemów i szybko poszło : ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Otelia99
|
Wysłany: Wto Sty 20, 2015 10:42 Temat postu: |
|
|
O nie swoim koniu to faktycznie nie można decydować bo to jest taka dość słaba sprawa i różnie to może wyglądać w praktyce...Lepiej się skonsultować z właścicielem i tam po prostu się jego zapytać co właśnie temu koniowiu/ koniu służy właśnie najlepiej w jego diecie. Wszystko tutaj różnie bywa i lepiej pytać bo kto pyta nie błądzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sabinamruczek
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2016 14:05 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich, chciałam zapytać jakie rośliny są trujące dla hucułów. W przyszłości zamieram kupić konia huculskiego i zastanawiam się, czy trzeba jakoś przygotować pastwisko (np. usunąć niektóre rośliny), czy koń sam wybiera co może zjeść, a co nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maska
|
Wysłany: Sro Lip 13, 2016 11:26 Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o żywienie koni, to polecam poczytać sobie ten artykuł http://www.optifeed.pl/zywienie-koni , powinien być dla Was przydatny! |
|
Powrót do góry |
|
 |
dolinanirvany
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2016 20:59 Temat postu: |
|
|
Co myślicie o trawokulkach. Mój młody ma mało ruchu, ucieka nam forsujac pastucha. Do wiosny nic nie wykombinuje. Muszę mu ograniczyć kalorie, siana dostaje dwa razy, środkowy posiłek owies chcę zamienic na trawokulki bo widzę ze za dużo tej energii. Jest to jakieś rozwiązanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zafir
|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2017 17:08 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich, jestem tu nowa. Mam do was, bardziej doświadczonych, kilka pytań. Od kilku miesięcy mam kobyłkę huculską 9-letnią. Z natury swojej jest dość korpuletna, ale teraz w okresie zwymiany futra na zimowe pojawił jej się dość duży brzuch. Żebra są wyczuwalne nawet bez jakiegoś szczególnego nacisku, nie jest osowiała ani niechętna do pracy, właściwie poziom energii się nie zmienił od wiosny. Źrebna być nie może, bo w pensjonacie jest jeden dość ściśle pilnowany ogier, z którym nie bardzo mogłaby mieć niekontrolowane conieco. Pracuje mniej więcej tyle samo (około 3 godzin 5 dni w tygodniu), więc nie jest to niedobór ruchu. Jeśli chodzi o żywienie, to do południa jest na trawiastym padoku, a wieczorem i w nocy - na padoku z sianem w paśniku (1 balot do dyspozycji na 4 konie, uzupełniany po zjedzeniu), na którym mogą sobie korzystać z otwartej stajenki (bez boksów), a ponadto godzinny spacer na popas na łąkę (to w celach integracyjno-przyjacielskich). Tryb życia ma dość dobrze uregulowany. Proszę was o głos: wiem, że tycie na zimę jest cechą indywidualną, ale czy powinnam coś zrobić dodatkowo? Drugie pytanie brzmi: planuję podawać w niewielkich ilościach musli (ProLinen Light) oraz niemelasowaną lucernę (po garstce dziennie), ale wiem, że wcześniej tego nie dostawała. Oczywiście, będę wprowadzać powoli i obserwować skutki, ale czy myślicie, że podawanie tego po sianie czy trawie, ma szansę zadziałać pozytywnie, to znaczy zmniejszyć ilość zjadanego siana? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 06:09 Temat postu: |
|
|
Jeżeli koń nie jest otyły i nie ma problemów ze zdrowiem, nie ma sensu nic kombinować. Należy zostawić go na siania. Duży brzuch, przy spożywaniu dużej ilości siana to nie nadwaga, a rozepchanie powłok brzusznych. Jest felerem tylko na urodzie konia, nie na zdrowiu i jest czymś normalnym. Dla każdego konia, a prymitywnego zwłaszcza, siano i trawa są ważniejsze, niż jakakolwiek inna pasza, bo zaspakajają też potrzeby psychiczne - długotrwałego pobierania paszy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzenajanas
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2018 11:50 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o żywienie to warto skorzystać z rozwiązań przygotowanych przez doświadczonych hodowców. Ja osobiście stosuję pasza dla koni z COPD od https://sklep.boguslawie.pl/produkt/trawokulki/ bardzo mi to pomaga w dalszej hodowli  |
|
Powrót do góry |
|
 |
martyax77
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2019 15:20 Temat postu: Pasza dla koni |
|
|
Polecam Gospodarstwo Bogusławie - mają bardzo dobre pasze z dobrym składem, w razie problemu, śmiało możesz zadzwonić i doradzą, którą paszę wybrać! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Normann
|
Wysłany: Pią Paź 11, 2019 11:30 Temat postu: |
|
|
Dzięki za wszystkie informacje, nigdzie indziej nie przeczytałam tyle o diecie koni co u Was  _________________ Dzisiaj czuję się jak C w CH. Niesłyszalna.
Wydajesz za dużo na paliwo Sprawdź koszty jazdy na blogu! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Paź 11, 2019 11:30 Temat postu: |
|
|
|
|