Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
dobry wiek na ujeżdzanie hucuła |
1,5 lat |
|
0% |
[ 0 ] |
2lata |
|
0% |
[ 0 ] |
2,5 lat |
|
25% |
[ 2 ] |
3 lata |
|
75% |
[ 6 ] |
|
Wszystkich Głosów : 8 |
|
Autor |
Wiadomość |
Martyś

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 00:19 Temat postu: |
|
|
A'propos tematu. Właśnie dowiedziałam się, że moje klaczki są już wstępnie zajeżdżone. Odbywało się to pod siodłem, ale teraz jeżdżone są na oklep. Siodło jest zakładane raz na jakiś czas. Ładnie przyjęły jeźdźca i posłusznie noszą. Trochę się ponoć skręcały w jedną stronę, ale szybko się prostują. Nie wiem, czy ktoś coś z tym robi. Nie mogę tego skontrolować w żaden sposób
Klaczki mają 4 lata, to już odpowiedni wiek. Kiedy je odzyskam, będę robić z nimi więcej, ale na to jeszcze czas. _________________ I'm a little bit weird, and you know that...
Arcywiedźma.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 00:19 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sniper
|
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 13:40 Temat postu: |
|
|
Między 3 a piątym rokiem życia jest idealnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
TildaMistrz1360
|
Wysłany: Czw Lut 20, 2014 19:57 Temat postu: |
|
|
Też się z tym zgadzam. Krew mnie zalewa jak zaczynają ujeżdżać młodsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorathykrk72
|
Wysłany: Pon Lut 24, 2014 15:00 Temat postu: |
|
|
Na pewno nie młodszego niż 2,5 - 3 latka.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
harpagan94
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2020 11:16 Temat postu: |
|
|
U nas 3 lata, zresztą ja też nie widzę sensu w śpieszeniu się z tym. _________________ Nie ma nic bardziej niesprawiedliwego niż nieodwzajemniona tęsknota. Jeśli uwielbiasz włoskie placki, sprawdź mojego bloga o tematyce pizzy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Armaciek
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2021 12:40 Temat postu: |
|
|
TildaMistrz1360 napisał: | Też się z tym zgadzam. Krew mnie zalewa jak zaczynają ujeżdżać młodsze. |
Dokładnie. Na wsiach widać czasami taką tendencję, że koń jest kupowany dziecku, kiedy to jest mocno zainteresowane ujeżdżaniem. Właściciele nic sobie nie robią z wieku konika, bo przecież ile może ważyć dziecko... W taki sposób dochodzi właśnie do tragedii. _________________ Uwierz w marzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
aleks998
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2021 08:49 Temat postu: |
|
|
Armaciek napisał: | TildaMistrz1360 napisał: | Też się z tym zgadzam. Krew mnie zalewa jak zaczynają ujeżdżać młodsze. |
Dokładnie. Na wsiach widać czasami taką tendencję, że koń jest kupowany dziecku, kiedy to jest mocno zainteresowane ujeżdżaniem. Właściciele nic sobie nie robią z wieku konika, bo przecież ile może ważyć dziecko... W taki sposób dochodzi właśnie do tragedii. |
O jakie tragedie chodzi? (jestem nowy w końskim świecie, wiec proszę o cierpliwość). _________________ „I nawet kiedy będę sam, nie zmienię się, to nie mój świat, przede mną droga, którą znam, którą ja wybrałem sam.” |
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Nie Sty 17, 2021 10:12 Temat postu: |
|
|
aleks998 napisał: | O jakie tragedie chodzi? (jestem nowy w końskim świecie, wiec proszę o cierpliwość). |
Jeśli koń za wcześnie idzie do pracy może to doprowadzić u niego do uszkodzeń kręgosłupa i stawów. Za młody koń jest też bardziej nerwowy i może skrzywdzić jeźdźca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Sty 17, 2021 10:12 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |