Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z łopatką

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> zachowania koni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hipo

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 14:39    Temat postu: problem z łopatką Odpowiedz z cytatem

Witam ,
ostatnio pojawił się duży problem u mojego hucułka .
Zmieniliśmy plac do jazdy na trochę bardziej ciasny , i konik zaczął mi odskakiwać na zakrętach - tylko na lewą stronę .
Gdy podjeżdżam do narożnika ten nagle robi skok na bok , i tak wygląda zakręt ... a przecież nigdy tak nie robił :/
W ogóle nie mogę schować jego lewej łopatki , głównie w galopie , choć powoli przerzuca się to na kłus .
Nawet głupiej wolty nie mogę zrobić , bo gdy on tylko wyczuje najdelikatniejszy sygnał do skrętu , nagle robi obrót o 90 stopni.
I nie wiem czym to jest spowodowane , męczę się z tym od dłuższego czasu , za tyle batów co przez ten czas dostał powinien już dawno przestać to robić , ale nie ma wogóle poprawy !
Na prawą stronę jest wszystko w porządku , tylko na lewą mamy problemy z tą łopatką ...

Piszę na huculskim forum ponieważ u hucułów ( a to jest potężny hucuł ... ) zupełnie inaczej jest inaczej z łopatkami ( przynajmniej tak mi się wydaje ) i gdzie indziej mogą nie zrozumieć .

Z góry dziękuję .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Sob Paź 08, 2011 14:39    Temat postu:

Powrót do góry
paula101

PostWysłany: Nie Paź 09, 2011 16:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... A jak skręcasz?
Bo wczoraj jeździłam na hucule, i trzeba skręcać delikatnymi ruchami pulsującymi, i do tego wodzą zewnętrzną. Wtedy może tak nie będzie robił. I obok zakrętu powinnaś przejechać tyle razy, aż mu zbrzydnie i zacznie to wykonywać poprawnie.
Czytałam ostatnio wiele na temat jazdy. Może większy kontakt utrzymaj? Smile
Powrót do góry
nerilion

PostWysłany: Pon Paź 17, 2011 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a nie miał jakiegos urazu? Bo to w sumie takie nieco dziwne żeby tak się działo. Oczywiście może to być problem z jazdą ale ja bym sprawdziła czy go nic nie boli, zwłaszcza że ten zły nawyk się "rozchodzi"
Powrót do góry
Wiedzmin

PostWysłany: Pią Paź 21, 2011 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym sprawdziła go czy nie ma jakiegoś problemu fizycznego. Może go coś boleć jak idzie na którąś stronę - nogi, kręgosłup, a może nawet ma gdzieś naciągnięty po prostu jakiś mięsień, może np. nie zauważyłaś tego, ale siedzisz trochę inaczej? Ja ostatnio się na mojego wściekałam, że zaczął mi przy cofaniu skręcać i później żałowałam, że za to oberwał, bo okazało się, że go noga bolała po prostu i tak to sobie rekompensował. A w dodatku nie było widać, żeby mocno kulał, ale jak stał to zaczął stawiać tą nogę inaczej...
tolkka

PostWysłany: Pią Cze 07, 2024 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli wydaje ci się, że coś z twoim hucułkiem jest nie tak, to może warto od razu skonsultować się z weterynarzem. To dziwne, że tylko z jedną łopatką ma taki problem. Nie miał w tym miejscu kiedyś urazu?
Reklama

Wysłany: Pią Cze 07, 2024 14:04    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> zachowania koni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: