Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

METODA JOIN UP

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> wałachy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paweldti

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 13:15    Temat postu: METODA JOIN UP Odpowiedz z cytatem

Witam. Próbowałem już dwa razy tej metody z 4- letnim hucułem i niestety nie do końca coś wychodzi. Poprostu konik nie chce do mnie podchodzić i chodzić za mną. Nie wiem jaka jest kwestia???? Czy poprostu trzeba to robić aż do skutku- czyli zmęczyć konia??? Czy na początku musi być galop??? Proszę o sugestie. Widzę że koń mi nie ufa bo jak wyciągam do niego dłoń do pogłaskania to raz da się pogłaskać a innym razem zabiera głowę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Nie Gru 09, 2012 13:15    Temat postu:

Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Według teorii galop powinien być, ale...
Ja próbowałam z dwoma końmi i według mnie na hucuły to nie działa. W końcu metoda została opracowana na mustangach. One w naturze uciekały, bo miały gdzie. A hucuły to konie ze środowiska, w którym nie było gdzie uciekać.

Dodam, że jeden z koni, z którymi to robiłam "udawał" połączenie. Wykonywał gesty opisane przez Monty'eg Robertsa, ale jak otworzyłam lonżownik, to ode mnie mnie uciekł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
paweldti

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 12:17    Temat postu: Join up Odpowiedz z cytatem

Poprostu zauważyłem że nie ma całego efektu przy pracy z hucułami. A może jakieś podpowiedzi odnośnie hucułów skoro ta metoda nie zadziała.
Powrót do góry
Katarzyna

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hucuły są skubane i mają własny rozum, dlatego trudno z nimi pracować metodami naturalnymi. Ja stosuję mieszankę 7 zabaw Pata Parellego z metodami jazdy w stylu western.
Mój hucuł dzięki temu stał się bardzo elastyczny, wpłynęło to też pozytywnie na jego "wychowanie" (nie wpycha się na ludzi, nie schyla do trawy kiedy jest prowadzony itp.). Jednak ta nauka przyniosła efekty dopiero po około pół roku nauki średnio dwa razy w tygodniu.
W metodach naturalnej pracy z koniem musisz być bardzo cierpliwy. Jeśli join up nie działa spróbuj innych sposobów (ja polecam właśnie 7 gier Pata). Ta strona jest mi bardzo pomocna: http://www.parelli-info.waw.pl/articles.php?cat_id=4

Życzę powodzenia Smile Smile
Powrót do góry
olinkax18

PostWysłany: Pią Gru 14, 2012 09:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o co chodzi w tym join up, jest nowa i niezorientowana w temacie Smile
Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Pią Gru 14, 2012 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Join up to metoda "połączenia" Monty'go Robertsa służąca do zdobywania zaufania koni i jest już dość stara. Sporo o tym artykułów i książek. Poszukaj w internecie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tolkka

PostWysłany: Sro Sie 30, 2023 08:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam podobny problem, może rzeczywiście na hucuły to nie działa.
Powrót do góry
Irkowiec

PostWysłany: Sro Gru 17, 2025 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Metoda dołączania (join-up) nie polega na zmęczeniu konia, lecz na komunikacji i budowaniu zaufania, dlatego zamiast gonić go galopem, skup się na mowie ciała i nagradzaniu każdego momentu, w którym koń zwraca na Ciebie uwagę. Jeśli hucuł odsuwa głowę, wycofaj się i daj mu przestrzeń, bo zaufania nie zbudujesz siłą, a jedynie cierpliwością i konsekwentnym odpuszczaniem presji w odpowiednim momencie.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro Gru 17, 2025 16:05    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> wałachy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: