Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

konkursy ujeżdżeniowe podczas ścieżek huculskich
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Strucelka

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 22:56    Temat postu: konkursy ujeżdżeniowe podczas ścieżek huculskich Odpowiedz z cytatem

Konkurs taki pojawił się w Austrii i cieszył się chyba dużą popularnością (czy się mylę?).
Według mnie to kolejny, bardzo dobry pomysł na promocję hucuła i udowodnienie, że do tego konie huculskie też się nadają. Czy wie ktoś, czy konkursy te zagoszczą na stałe podczas konkursów ścieżek huculskich? Któryś z organizatorów planuje urządzić owe konkursy?

I kolejne pytanie: czy ktoś wie, czy były jakieś konkretne zasady/przepisy według których rozgrywane były konkursy ujeżdżenia w Austrii? Bo jeśli organizatorzy w PL będą chcieli takie zawody organizować, to prawdopodobnie będą musieli spisać jakieś zasady? Chyba, że skorzystają z ogólnych przepisów ujeżdżenia PZJ-tu.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 22:56    Temat postu:

Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To się chyba powinno odbywać według oficjalnych polskich przepisów ujeżdżeniowych i tyle.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goha

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem jeżeli się pojawią takie konkursy w Polsce to powinny być rozgrywane według zasad ogólnych przyjętych przez PZJ - tak jak konkursy kuców i małych koni
Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale co za tym idzie - konkursy będą musiały być rozgrywane chyba według zasad PZJ-tu? Czyli np. programy jakichś eLek (L1, L2, itd.)?
kejti

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, tak.
A czemu miało być inaczej?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Strucelka

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 14:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kejti, nie wiem, tak po prostu pytam Wink
Różnie to u nas bywa, np. w ścieżce nie można startować na ogłowiu bezwędzidłowym, a już na skokach (przynajmniej tych pod patronatem PZJ-tu) można.

Poza tym, konkursy w Austrii były zupełnie inne z tego co pamiętam, ale to pewnie kwestia tego, że oni też na codzień w ujeżdżeniu inne konkursy mają?
kejti

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie, dla nich chyba taka forma była normalną według ich przepisów.
A co do ogłowi, to każdy sport ma swoje zasady (wysokie ujeżdżenie musisz jechać na munsztuku, są różne siodła, różne baty, w ujeżdżeniu nie wolno zakładać ochraniaczy itp.). Oczywiście ścieżka jest sportem nowym, więc tu możemy dyskutować, czy to co ustalono jest słuszne i próbować to zmienić, jeśli się nam nie podoba.
Powrót do góry
chucherko7
Gość

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 18:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybacz kejti, że się doczepiam, ale nie mogę z tobą się w pełni zgodzić że (o ile dobrze zrozumiałam) ścieżka huculska to sport.
Powiedziałabym raczej, że są to zawody o charakterze sportowym.
I to chyba bardziej odzwierciedla atmosferę podczas rozgrywania ścieżek.
(taki mały off top ;P - sorki).
Swoją drogą myślę że konkursy ujeżdżeniowe byłyby nie lada atrakcją. Chociażby dla młodszych uczestników, którzy mogli by się zmierzyć w nieco 'mniej stresującej' konkurencji imprezy hodowlanej niż w samej ścieżce huculskiej.
Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chucherko - co do tej 'mniej stresującej' konkurencji to się nie zgodzę Wink Mam już trochę ścieżek i zawodów ujeżdżeniowych na karku i mając porównanie - ścieżki jechałam na tzw. 'chilloucie' Wink
Ja jestem jak najbardziej za! Smile
kejti

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 21:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciągnąc off top, Chucherko7, nie rozumiem twojego rozróżnienia na "sport" i "zawody o charakterze sportowym".
Powrót do góry
KasiaK.

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 21:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kejti- chucherko7 ma po prostu zapędy iście akademickie Wink
Powrót do góry
Kasia

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 22:50    Temat postu: Re: konkursy ujeżdżeniowe podczas ścieżek huculskich Odpowiedz z cytatem

to ja przerwę wam i powrócę do pytania o zasady Wink
Chyba gdzieś już o tym pisałam- w Austrii konkurs ujeżdżenia był rozgrywany wg tamtejszych przepisów.
Co do konkursów, które miałyby miejsce u nas w Polsce to całkowicie się z Wami zgadzam - powinny być zgodne z przepisami PZJ. Ścieżka to jest taka 'nasza huculska dyscyplina', więc tu, tak jak już powiedziała kejti możemy rozmawiać i zmieniać zasady. Ale uważam, że jeżeli nazywamy coś konkursem ujeżdżenia to róbmy to tak jak rzeczywiście powinno wyglądać Wink

chucherko, może "zabawa o charakterze sportowym"? ;>
Wydaje mi się, że nie jest tak ważne, czy nazwiemy to sportem, zawodami, zabawą czy jednym z wielu innych określeń, bo tak na prawdę dla każdego będzie czym innym. Obserwując zawodników można zauważyć, że każdy ma inne podejście, np. jeden bardzo poważnie podchodzi do swoich startów i wyników, a inny po porostu miło spędza czas Wink

ale generalnie jeśli chodzi o ujeżdżenie na zawodach huculskich to jestem w 100% na TAK Wink
Powinniśmy się rozwijać i urozmaicać te zawody Smile
Strucelka

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie teraz pomyślałam - łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.
Jeśli chcemy na zasadach PZJ-tu, to trzeba by było zorganizować sędziów z uprawnieniami do oceniania na takich zawodach. A to jak wiadomo wiąże się z dodatkowymi kosztami i są to jakby 'jednorazowi' sędziowie. Bo np. 'nasi - huculscy' mogą sędziować za razem rajd, płytę oraz ścieżki: sportową i eliminacyjną.
kejti

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 15:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że to nie musi być tak.
Jeśli takie zawody nie będą miały statusu oficjalnych zawodów w ujeźdźeniu, to nie potrzebują sędziów z PZJ'u, a i tak można je rozgrywać według oficjalnych zasad. W końcu programu ujeżdżeniowe są powszechnie dostępne w internecie. Tak też przecież odbywają się wszystkie zawodu podwórkowe.
Powrót do góry
goha

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 16:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poza tym wielu sędziów, którzy mają uprawnienia na skoki czy rajdy, ma również uprawnienia do sędziowania konkursów ujeżdżenia - jeżeli nie są to oficjalne zawody to III klasa powinna wystarczyć przecież
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 16:20    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: