Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Roczny ogierek myszato srokaty za 1000 zł

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ogiery - sprzedaż/kupno
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej Czech

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 15:13    Temat postu: Roczny ogierek myszato srokaty za 1000 zł Odpowiedz z cytatem

Do sprzedania Wifi - (Wiga, Wizjoner) - urodzony w kwietniu 2009, ogierek, syn Wizjonera i Wigi, piękny srokacz, spokojny i mądry, będzie doskonałym koniem użytkowym. Zdjęcia na http://www.ecofrontiers.net/konie/ Tel. 601912965.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Wto Lip 06, 2010 15:13    Temat postu:

Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 07:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Być może tym co napiszę wykreuję sobie osobistego wroga , ale trudno za bardzo język świerzbi aby się powstrzymać .
A więc po pierwsze : osobistą sprawą Pana Andrzeja jest za ile sprzedaje swoje konie ale na pewno szkodliwe jest dla wszystkich hodowców podawanie takiej ceny w ogłoszeniu . Cena 1000 za rocznego ogierka jest ceną upokarzającą dla hodowcy i pomijając przyczyny czyli nadprodukcję , zapchanie dotacjami itd . nie można kreować poglądu ,że konia huculskiego można kupić za grosze . Osobiście mam dosyć rozmów z potencjalnymi klientami , którzy na dzień dobry mówią , że widzieli ogłoszenia w internecie i że konie kosztują tyle a tyle i takie tam ble ble ...
Jako hodowcy powinniśmy dbac o to , aby cena sprzedaży koni była adekwatna do ich wartości poniesionych nakładów itd . czyli siłą rzeczy jesteśmy my czyli sprzedający i oni czyli kupujący . I my powinniśmy postępowac rozsądnie . Ogłoszenie tego typu mimo,że z pewnością jest aktem desperacji sprzedającego wyrządza wiele szkody innym hodowcom . tak po chrześcijańsku , nie rób drugiemu co tobie niemiłe ...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Andrzej Czech

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 08:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, w przypadku hucułów, jak zresztą innych koni, ceny reguluje niewidzialna ręka rynku. I tak się zastanawiam jak niepodawanie ceny w ogłoszeniu zaklnie rynek i nagle hucuły zaczną być sprzedawane po starej dobrej godziwej cenie? To zdaje się nie z mojego postu bije desperacja...
Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 08:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście jedno zaklęcie nic nie da ale jak jest żle to nie róbmy tak aby było gorzej ;-) . Jeżeli można w mojej wypowiedzi dopatrzyć sie desperacji to gratuluję przenikliwości . Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie na czym ona polega ( nie ukrywam ,że jest ) bo wydaje mi się ,że bedziemy miec na myśli różne tematy .
Powrót do góry
Andrzej Czech

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 09:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ślepowrony, wysuwasz argumenty o upokorzeniach, chrześcijaństwie, etc., ja sprzedaję konia za 1000 zł. Jeśli chcesz ożywić atmosferę na forum to zapodawaj kolejne posty. Ale rzeczywistości to raczej nie zmieni.
Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie tą rzeczywistość próbuję zmienić tłumacząc ,żę wstawianie ogłoszeń tego typu jest szkodliwe dla wszystkich . Ale cóż , trafiłem na beton .Osobiście mało mnie obchodzi czy sprzeda Pan konia za 1000 zł czy za pół litra . To Pana osobista sprawa >Osobiście uważam , że cena 1000 złotych nie pokrywa kosztów wyhodowania rocznego ogierka . Inernet zawierając multum śmieci jest również dla wielu kopalnią wiedzy . Działania tego typu kreują wyobrażenie o średnich cenach koni co ma skutek w postaci "samosprawdzającej się przepowiedni " I mimo ,że sytuacja nie jest najlepsza , nie można jej w ten sposób pogarszać .
Powrót do góry
Andrzej Czech

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 13:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK, czyli Pana zdaniem powinienem napisać "cena do negocjacji". Jak zadzwoni klient to mu powiedzieć że koń kosztuje 1000 zł. Ciekawe co to zmieni w cenach koni i w jaki sposób ma poprawić sytuację.
Powrót do góry
Martyś

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli bezsensownie nabijam posty, droga Administracjo, to przepraszam, ale mnie również język świerzbi.
Ślepowrony, do jasnej anielki, a co to Ciebie do cholery obchodzi za ile Pan Andrzej sprzedaje konia i co pisze w ogłoszeniu ? To jego sprawa i koniec. Jakie pogarszanie rynku ? Sugerujesz, że ktoś zobaczy takie ogłoszenie, spojrzy na cenę 1000 zł i powie "Oooo.. do dupy koń" ? Bez przesady. Może według Pana Andrzeja koń jest właśnie tyle wart i nawet jeśli to co Ci do tego ?
Szanuję, że każdy ma swoje zdanie na dany temat i chwała Bogu, bo by życie nudne było, ale nie musisz od razu najeżdżać na człowieka. Emocje radzę trzymać na krótkiej wodzy.
Panu Andrzejowi gratuluję konika, jest piękny (jak również ogiera Wizjoner, pod którego jestem ogroomnym wrażeniem).
Tyle mojego wywodu, amen.

Pozdrawiam,
Kotyka

Arcywiedźma.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Andrzej Czech

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gracias, Kotyka za miłe słowa i wsparcie! Generalnie koń, jak każdy towar lub usługa w tej galaktyce i w obecnym systemie ekonomicznym, jest warty tyle ile ktoś chce za niego dać. Oczywiście, że 1000 zł nie równoważy kosztów i wolałbym po pierwsze Wifiego w ogóle nie sprzedawać, a jeśli już sprzedawać to brać za niego 5 000 zł, a jeszcze lepiej 50 000.
Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 12:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowny Panie Andrzeju , z pewnością w gronie swoich znajomych lub gosci znajdzie Pan kogoś kto jest zaznajomiony z prawami i mechanizmami reklamy , marketingu itd . i mam nadzieję ,że może wtedy przyzna mi Pan rację zamiast bić brawo klakierowi za to ,że Pana poparł nie rozumiejąc absolutnie sensu tej dysputy .
Powrót do góry
Andrzej Czech

PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 22:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowny Ślepowrony. Umieram z ciekawości jak sprzedać hucuła za godziwą cenę. Prawdopodobnie wymagałoby to niezwykłej dyscypliny wszystkich sprzedających trzymających ceny i wielkiego zapotrzebowania na rynku na te konie. Poza tym faktycznego i skoordynowanego marketingu tej rasy - czegoś poza ogólnym pohukiwaniem jaki to hucuł wspaniały (choć wspaniały jest bez wątpienia). Jakoś ani jednego ani drugiego ani trzeciego nie potrafię sobie wyobrazić w praktyce. Zwłaszcza trzecie siadło na całej linii. Tak czy owak to są dywagacje, a rzeczywistość tu i teraz jest brutalna i nie ma co czarować, zaklinać i przeklinać. Pozdrowienia.
Powrót do góry
Martyś

PostWysłany: Sob Lip 17, 2010 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może źle się wyraziłam. Niekoniecznie wsparcie. Ja bym w życiu hucuła za 1000 zł nie sprzedała, a ślepowrony w wielu kwestiach ma racje. Chodzi jedynie o to, że obrażanie kogoś jest niekoniecznie ma miejscu.

Arcywiedźma.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Andrzej Czech

PostWysłany: Sob Lip 17, 2010 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne że Ślepowrony ma generalnie rację i mógłbym mu uścisnąć prawicę. Tyle że rzeczywistość brzydko skrzeczy. I myślę że wkrótce będzie skrzeczeć jeszcze bardziej brzydko niż teraz.
Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Nie Lip 18, 2010 10:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety tak , przed nami kolejne kilka lat PROW a populacja hucułów rośnie w tempie zastraszajacym czyli konsekwencje finansowe są nietrudne do przewidzenia . Generalnie mozna to ująć w żart " Chciała .... coś ulepszyć a udało jej się sp....ć "
Pozdrawiam i przyjmuję prawicę ( z wielu innych względów niekoniecznie huculskich :-)
Powrót do góry
ślepowrony

PostWysłany: Nie Lip 18, 2010 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Martyś , masz okazję mieszkać w okolicach raczej mało zasobnych w hucuły co może mieć wpływ na twój punkt widzenia . Na południu sytuacja jest znacznie mniej kolorowa i ceny ... generalnie atrakcyjne dla kupujących ,żałosne dla sprzedających .
Ps. Jakoś nie mogę doszukać się w swoich wypowiedziach tekstu obrażającego P.Andrzeja
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Nie Lip 18, 2010 10:50    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ogiery - sprzedaż/kupno Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: