Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Izby - czemu źle dzieje się w stadninie?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> stadniny huculskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kejti

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 12:44    Temat postu: Izby - czemu źle dzieje się w stadninie? Odpowiedz z cytatem

Ostatnio dostałam kilka zdjęć z Izb z tego roku. Ich autor chciał pozostać anonimowy.

Dlaczego konie tak tam wyglądają?

W Izbach byłam w roku 2000 i w 2001. Wtedy konie były tam grube i zadowolone z życia.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Pon Maj 11, 2009 12:44    Temat postu:

Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o matko...
Musi się coś źle dziać, bo od dawna już czytam ogłoszenia o sprzedaży koni z Izb.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
becik-jkn

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie chude Sad
goha

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 13:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o sprzedaży koni można przeczytać ale chyba jako normalnej sprzedaży koni z hodowli a nie jakiejś wyprzedaży...? z resztą od lat już tych koni na ścieżkach nie widać, z tego co wiem to araby też nie są nigdzie pokazywane? W 2005 r jak miałam kontakt z kilkoma wałachami z Izb były one jeszcze w bardzo dobrej kondycji jeśli chodzi o żywienie...
Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izby zawsze sprzedawały dużo koni, ale nigdzie ich nie prezentowały. W każdym razie, od kiedy jeżdżę na Dni Huculskie konie z Izb tam nie występują. A kiedy byłam w Izbach w ogóle mieli tam ze sześć ujeżdżonych koni i cztery siodła, więc raczej nie mieli na czym startować. Ale w tamtych czasach ich araby biegały na Służewcu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goha

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja pamiętam że córka właściciela na pewno startowała na myszatej klaczy Fala na Dniach i majówce - nawet mam gdzieś zdjęcia. Ale to były lata 2003-2004.
Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, przyznaję Ci rację:)

Fala:
1998 rok - Czempionka hodowlana - IV Dni Huculskie
2002 - I m. w skokach przez przeszkody - Majówka w Regetowie
2002 - I m. w "Ścieżce Huculskiej " - Majówka w Regetowie

W 2002 dosiadała jej córka właściciela, a w 1998 syn poprzedniego właściciela. Ale Fala to koń ujeżdżony jeszcze w Siarach.
Powrót do góry
goha

PostWysłany: Pon Maj 11, 2009 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I m w ścieżce huculskiej ale sportowej? bo ja na rok 2002 mam wygraną ze ścieżki kl.Jurta (Piaf-Jodełka) pod Bartkiem Grucą?

Fala:
http://bazakoni.pl/database.php?op=details&horse=7586
Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację!

A w ogóle ja mam straszną sklerozę:) Kiedy pierwszy raz byłam na Dniach Huculskich, w 2000 roku była reprezentacja z Izb. Wtedy nawet właściciel Izb prosił mnie, żebym też startowała w ścieżce na jego koniu. Nie chciałam, bo nie dogadywałam się z ludźmi stamtąd. Nigdy więc nie wystartowałam w ścieżce, ale w tamtym roku wystąpiłam na koniu z Gładyszowa w pokazie światło i dźwięk.

Reprezentacja Izb, od lewej: Nimba naprawdę Forsycja (w kulbace pożyczonej od straży granicznej), Kruk, nie pamiętam i Panienka:

I konie z Izb w 2000 roku:

Ostatnio zmieniony przez kejti dnia Wto Maj 12, 2009 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
ania_j

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie drastyczna różnica... Z tego co obserwuję na różnych forach końskich dyskusje nad tą stajnią toczą się już chyba ze 2 lata i wciąż nic. Obawiam się że jeżeli przez 2 lata nic się nie zrobiło to Pan Turek jest nietykalny i może robić ze swoimi końmi co mu się żywnie podoba (niestety)...
Strucelka

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 20:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ej, ej, ej. To właścicielem Izb jest pan Turek??!! Myślałam, że konie ma na Złocieniu w Krakowie (a przynajmniej kiedyś miał). Jego konie co rok pojawiają się na ścieżce w Nielepicach (oraz raz widziałam młodego ogierka w Klikowej do licencji).
kejti

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 20:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie.
Właścicielem Izb jest pan Rączka, a pan Turek ma hodowlę na Złocieniu w Krakowie. I to o hodowli pana Turka kiedyś źle pisała Volta, ale jak to na Volcie były to głównie przepychanki dziewczynek. A konie pana Turka startują i są całkiem urodziwe.
Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 21:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pan Rączka?? No ładnie ładnie. Przebiło mi się jego nazwisko po uszach, w zeszłym sezonie chyba nawet (albo dwa lata temu), ale nie wiem gdzie.
Mówimy o tych Izbach?
http://www.konskadolina.pl/index.html
kejti

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 22:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak.
Powrót do góry
goha

PostWysłany: Sro Maj 13, 2009 09:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oglądając stronę zastanawiające są takie sprawy:
- dlaczego konie wyglądają tak fatalnie jeżeli stadnina dysponuje "obszarem 400 ha malowniczo położonych lasów, kwiecistych łąk i pastwisk"
- dlaczego konie nie mają należytej opieki skoro ośrodek ma takie bogato rozwinięte zaplecze "Do Państwa dyspozycji oddanych jest jedenaście komfortowych apartamentów. Każdy z nich posiada kompletny aneks kuchenny (kuchenka elektryczna z piekarnikiem, mikrofalówka, zmywarka, czajnik, sztućce oraz naczynia), salonik z kominkiem opalanym drewnem, telewizorem, balkon z widokiem na góry, luksusową łazienkę z wanna lub prysznicem, bidetem i pralką. Monitorowany parking zlokalizowany jest przed budynkami."
- inwestycje widać czynione są na bieżąco w zaplecze socjalne, bo jak możemy przeczytać na stronie "Od grudnia 2008 oddajemy do Państwa dyspozycji salę konferencyjną z pełnym wyposażeniem multimedialnym dla 45 osób (możliwość organizacji imprez, szkoleń i spotkań integracyjnych) "
- zastanawia mnie instruktor i ludzie wsiadający na takie konie - chyba że konie pracujące pod siodłem wyglądają lepiej - w co wątpię patrząc na zdjęcia powyżej...

dobrze na stronie umieścić ładne obrazki, inwestować pieniądze w hotele, zaplecze - tylko warto byłoby o koniach nie zapominać...
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro Maj 13, 2009 09:00    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> stadniny huculskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: