| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
zuhora

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 15:44 Temat postu: Optymalna waga na hucuła. |
|
|
Hej. Jestem tu nowa, więc jeśli coś takiego sie kiedyś pojawiło, dajcie znać ;)
Od roku mam swojego hucułka, na wiosne chciałam zająć się przygotowaniem do ścieżki. Ważę ok. 64kg i nie chce nadwyrężać konia. Stąd moje pytanie - jaka jest najlepsza waga dla jeźdzca, który chce skakać na hucule? Logiczne, że im mniejszy ciężar, tym koniu lżej :D
Dodam, że koń waży ok 260kg i ma 136cm w kłębie. Luzem skacze bez problemu 120cm a pode mną ledwo wyciąga 80cm.
ps. jak odkryję, czy można dodawać zdjęcia to dodam - dla porównania ;) _________________ Jeździectwo wymaga wyrzeczeń. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 15:44 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zuhora

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 19:56 Temat postu: |
|
|
Proszę edytować posty, a nie wysyłać następne.
Skąd pomysł na jego wadę? Koń był ważony? Ze zdjęć wygląda na cięższego. Normalna waga hucuła to 350-450 kg. A ten nie jest ani zagłodzony, ani za niski (choć duży to on nie jest).
Książki podają jako maksymalną wagę dla hucuła 120-150 kg, ale raczej juku. Niemniej jednak na hucułach jeżdżą pełnowymiarowi dorośli mężczyźni. Waga 64 kg to żadna waga, możesz na tym koniu skakać nawet jak jeszcze trochę utyjesz:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zuhora

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 20:30 Temat postu: |
|
|
ok, bd pamiętała na przyszłość o tych postach
faktycznie, musiała mi się literówka wdać co do wagi
jednak widać, że koń skacze mniej swobodnie ze mną na grzbiecie, chodzi mi o to, czy pod kimś o mniejszej wadze będzie w stanie skakać bardziej 'lekko' ? _________________ Jeździectwo wymaga wyrzeczeń. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 21:44 Temat postu: |
|
|
| To bardziej zależy od umiejętności jeźdźca i konia. Jeśli koń jest młody, musi się nauczyć poruszać przy zmienionej równowadze, czyli z jeźdźcem. A jeździec musi umieć dopasować się do ruchu konia w skoku, żeby mu nie przeszkadzać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zuhora

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 06:27 Temat postu: |
|
|
ah, no dzięki za jakieś wskazówki  _________________ Jeździectwo wymaga wyrzeczeń. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bonzoo
|
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 09:44 Temat postu: |
|
|
| Wydaje mi się że 400 kg. To będzie ok. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 10:13 Temat postu: |
|
|
| Proszę czytać ze zrozumieniem. Chodzi o wagę jeźdźca, a nie konia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Freja101
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2025 14:53 Temat postu: |
|
|
Standardowo, przyjmuje się, że koń powinien nosić obciążenie (jeździec + sprzęt) wynoszące maksymalnie 15%–20% własnej masy ciała. Obciążenie 27% (czyli 70 kg) jest znacznie wyższe niż standardowe bezpieczne 20%. Taki ciężar może być głównym powodem, dla którego koń pod Tobą ledwo wyciąga 80 cm, podczas gdy luzem skacze 120 cm. Oznacza to, że jest mu po prostu za ciężko, aby wydajnie używać mięśni do odbicia.
Ostatnio zmieniony przez Freja101 dnia Sro Sty 28, 2026 15:22, w całości zmieniany 4 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2025 11:24 Temat postu: |
|
|
| Freja101 napisał: | | Standardowo, przyjmuje się, że koń powinien nosić obciążenie (jeździec + sprzęt) wynoszące maksymalnie 15%–20% własnej masy ciała. Obciążenie 27% (czyli 70 kg) jest znacznie wyższe niż standardowe bezpieczne 20%. Taki ciężar może być głównym powodem, dla którego koń pod Tobą ledwo wyciąga 80 cm, podczas gdy luzem skacze 120 cm. Oznacza to, że jest mu po prostu za ciężko, aby wydajnie używać mięśni do odbicia. |
To nie są standardy. Jest to wynik jednych badań, które dotyczyły koni gorącokrwistych użytkowanych sportowo (skoki). Poza tym, badania te wykazały, że wyższa waga niż te procenty konie męczy i stresuje, a nie robi im krzywdę. Potem z niewiadomych przyczyn poszło to w świat i ludzie zaczęli pisać, że tak jest. Ale nie jest. Raz są różnice rasowe - rasy o słabszym kręgosłupie (konik polski) i o silniejszym (araby, hucuły, kuce szetlandzkie) niż wynika to z ich masy. Jazda rekreacyjna, to też co innego niż skoki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2025 11:24 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |