Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sprzęt ujeżdżeniowy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Strucelka

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 00:23    Temat postu: sprzęt ujeżdżeniowy Odpowiedz z cytatem

czyli siodło, ogłowie + wędzidło, szmery i bajery (ostrogi, czarne wodze itp.) Tu chyba pytanie stricte do KasiK. Jakiego siodełka używasz?
Ja miałam niedawno okazję pierwszy raz siedzieć w siodle ujeżdżeniowym, była to Germida Ratomka. Siodło niezwykle wygodne i w miarę lekkie.

a tu na Belfaście:

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 00:23    Temat postu:

Powrót do góry
KasiaK.

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 19:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

-czarne wodze etc dla mnie odpadają. Z "patentów" używam tylko od paru mies skośnika [nachrapnika kombinowanego]ale to nie jest do końca patent, bo dozwolony jest na czworoboku. Tylko na Pilota, bo niestety huculska szyja sprzyja chęci oporu na wędzidle, co powoduje otwieranie pyska [widać na fotkach z pokazów, zanim zaczeliśmy używać skośnika].

-Co do siodełka, musi byc dla Ciebie wygodne no i [jeśli dobrze leży na koniu] jest b ważna rzecz- najgłebszy punkt musi wypadać dokładnie na środku odległości między przednim a tylnym łękiem. Można położyć długopis i on sie sturla na najgłębsze miejsce [są w necie artykuły i dopasowaniu].Ja miałam siodło o zbyt przesuniętym środku ciężkości do tyłu i strasznie to pogarsza dosiad, ostatnio zmieniłam na Euroriding Diamant- kupę kasy ale warto, wreszcie siedzenie na nim to przyjemność dla tyłka;)

-Ogłowie ja mam z Daw MAga, sama sobie kombinowałam w sklepie, nachrapnik zaciskowy całe rozm 2, ale naczółek jeśli koń ma szerokie czoło[jak Pilot] polecam 3. Nie wiem czemu ale na rynku te naczółki z regóły są za krótkie i pasek potyliczny mocno dotyka w rozmiarze2 nasady uszu. W każdym razie pan w sklepie mnie wyśmiał jak mogę kupować ogłowie 2 a naczółek 3, cóż, jego problem Wink Bardzo polecam Daw Magi ogłowia- świetna skóra!

-wędzidło polecam podwójnie łamane, nie za grube, koniecznie pełne. Jeśli tylko koń się nie obciera- zwykłe, nie oliwkowe.

-Popręg polecam skórzany. Mam od niedawna i wszystkie inne mogą się schować [te z DawMaga sa tańsze o wiele niż zagranicznych firm]

-koniecznie ochraniacze. Owijki raczej na ciężkie treningi z piruetami, piaffami etc, na lekkie nie ma co, bo mocno trzymają ścięgna i przy lekkiej pracy najzwyczajniej wydelikacają nogi[dlatego też nie powinno się zakładać młodziakom]. W zasadzie wszystkie ochraniacze które spełniają swoją rolę są dobre. Dawni ujeżdzeniowcy często wogóle nei używali i jeśli koń nie miał wad to nic się nie działo, teraz reklama robi swoje i każdy chce mieć koniecznie "ujeżdżeniowe", a skorupkowe to już nie etc Wink Ja mam neoprenowe Tattini i właśnie zamówię sobie skorupy bo mnie już szlag trafia jak się to cholerstwo ciągle brudzi i nasiąka wszystkim:/

-hmm to co ja sobie b chwalę w treningu to żel pod siodło. Mam oddychający z dziurkami i wiem że z grzbietem będzie Ok. Na to rzucasz cienki czapraczek [ja lubię wycięte, ale ujeżdżeniowych wyciętych mało jakoś mają w ofercie]tlyko żeby pot wsiąkał i wszystko gra.

-bat ujeżdżeniowy pozwala na swobodę rąk przy dawaniu sygnałów batem

może jakoś dużo tego wszystkiego wyszło, ale to się gromadzi przez dłuższy czas i raczej stopniowo, a lepiej od razu coś dobrego i sprawdzonego niż testować 10 rzeczy [niestety ja często przez to przechodziłam :/]
pozdrawiam!
Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do ochraniaczy, u mnie w sumie zależy. Jak mam trochę czasu i nastawiam się bardziej na trening ujeżdżeniowy to zakładam owijki (przody normalnie, na tyły z podkładkami), a na skoki lub wszechstronny trening ochraniacze skorupki. Jedne mam brązowe Lamicell Pro (Likier występował w nich na zawodach Wink) a drugie to czarne firmy no name Razz (od Voltowej Crazy) normalne przody i wysokie tyły, bardzo fajnie się sprawują.

Co do podkładek pod siodło, ja mam od pół roku podkładkę EA Mattes z futerka i bardzo sobie chwalę Smile
Strucelka

PostWysłany: Sob Lip 25, 2009 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Likier podczas testowania ujeżdżeniówki Wink Niestety okazała się na mnie za mała, ale już mam na oku kolejną Wink

Frodosław

PostWysłany: Czw Lip 30, 2009 19:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam Euroriding Diamant starszą wersję od niedawna i dla mnie cudo.
Chociaż o wiele lepiej sie w nim siedzi na duzym koniu niz na hucule to i tak jest gites;D
Strucelka

PostWysłany: Czw Lip 30, 2009 20:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dziś siedziałam w tak masakrycznej ujeżdżeniówce, że aż brak słów. Na konia też dobra nie była. Jakaś porażka.
KasiaK.

PostWysłany: Wto Sie 25, 2009 20:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ja w miarę czasu przestałam lubić Diamanta Wink Zaczęłam się czuć skrępowana w tym siodle. Przymierzałam tak jak Ty [sądząc po fotce] Lucky Dressage, rozmiar lepszy dla mnie niż 17, ale skrępowanie podobne. W końcu stanęło na Passier Young Champ [też 16 młodzieżowa] i to będzie chyba to Smile Jedyna rzecz, którą bym wnim zmieniła, to to, że ten egzemplarz ma krótkie przystuły. Ale taki był na sklepie i Pan chciał się go wyzbyć wiec kosztował 2 tys mniej ;] A wysłałam pytanie na maila sklepowego o to siodełko z czystej ciekawości [właśnie ze wzgl na cenę]- ma się czasem fuksa ;D
Powrót do góry
Strucelka

PostWysłany: Czw Sie 27, 2009 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja od niedawna jestem szczęśliwą właścicielką Prestige Top Dressage Smile
kejti

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć jaka firma robi siodła z tak zwanym "bananem"? Chodzi mi o siodło z potężną poduszkę kolanową przytrzymującą nogę z przodu. Kiedyś w czymś takim jeździłam, ale niestety nie pamiętam, jak nazywał się ten model:(
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Strucelka

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 17:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kejti, niestety dużo firm robi takie siodła i dużo jest takich modeli. Najlepiej wpisać w googlach siodło ujeżdżeniowe i szukaćSad
kejti

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 17:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To podpowiedź mi kilka nazw, bo mnie Google pokonało, jak szukałam tak w ciemno:(
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Strucelka

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siodło Parkur

KenTaur Andromeda

Prestige Academy

Prestige LC

tak na szybko Wink
kejti

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki:)
Powrót do góry
KasiaK.

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2009 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kejtiu wg mnie Euroriding Diamant ten o kttórym pisałam wcześniej. Podobne podyuchy ma ponoć Prestige Top Dressage ale nei usadza taks ztywno jak Euroriding.
Powrót do góry
Frodosław

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 13:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm, słyszałam same dobre opinie o nowym euroridingu diamancie D. No cóż mi nie przypadł do gustu, wole starszą wersję siedzi się świetnie, ale kiedyś trza się będzie rozstać placze Bo to 16.5 hehehe.
Reklama

Wysłany: Nie Lis 08, 2009 13:52    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: