Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Strucelka

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 00:23 Temat postu: sprzęt ujeżdżeniowy |
|
|
czyli siodło, ogłowie + wędzidło, szmery i bajery (ostrogi, czarne wodze itp.) Tu chyba pytanie stricte do KasiK. Jakiego siodełka używasz?
Ja miałam niedawno okazję pierwszy raz siedzieć w siodle ujeżdżeniowym, była to Germida Ratomka. Siodło niezwykle wygodne i w miarę lekkie.
a tu na Belfaście:
 _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
Dla Hucuła nie ma życia, jak na połoninie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 00:23 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KasiaK.

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 19:19 Temat postu: |
|
|
-czarne wodze etc dla mnie odpadają. Z "patentów" używam tylko od paru mies skośnika [nachrapnika kombinowanego]ale to nie jest do końca patent, bo dozwolony jest na czworoboku. Tylko na Pilota, bo niestety huculska szyja sprzyja chęci oporu na wędzidle, co powoduje otwieranie pyska [widać na fotkach z pokazów, zanim zaczeliśmy używać skośnika].
-Co do siodełka, musi byc dla Ciebie wygodne no i [jeśli dobrze leży na koniu] jest b ważna rzecz- najgłebszy punkt musi wypadać dokładnie na środku odległości między przednim a tylnym łękiem. Można położyć długopis i on sie sturla na najgłębsze miejsce [są w necie artykuły i dopasowaniu].Ja miałam siodło o zbyt przesuniętym środku ciężkości do tyłu i strasznie to pogarsza dosiad, ostatnio zmieniłam na Euroriding Diamant- kupę kasy ale warto, wreszcie siedzenie na nim to przyjemność dla tyłka;)
-Ogłowie ja mam z Daw MAga, sama sobie kombinowałam w sklepie, nachrapnik zaciskowy całe rozm 2, ale naczółek jeśli koń ma szerokie czoło[jak Pilot] polecam 3. Nie wiem czemu ale na rynku te naczółki z regóły są za krótkie i pasek potyliczny mocno dotyka w rozmiarze2 nasady uszu. W każdym razie pan w sklepie mnie wyśmiał jak mogę kupować ogłowie 2 a naczółek 3, cóż, jego problem Bardzo polecam Daw Magi ogłowia- świetna skóra!
-wędzidło polecam podwójnie łamane, nie za grube, koniecznie pełne. Jeśli tylko koń się nie obciera- zwykłe, nie oliwkowe.
-Popręg polecam skórzany. Mam od niedawna i wszystkie inne mogą się schować [te z DawMaga sa tańsze o wiele niż zagranicznych firm]
-koniecznie ochraniacze. Owijki raczej na ciężkie treningi z piruetami, piaffami etc, na lekkie nie ma co, bo mocno trzymają ścięgna i przy lekkiej pracy najzwyczajniej wydelikacają nogi[dlatego też nie powinno się zakładać młodziakom]. W zasadzie wszystkie ochraniacze które spełniają swoją rolę są dobre. Dawni ujeżdzeniowcy często wogóle nei używali i jeśli koń nie miał wad to nic się nie działo, teraz reklama robi swoje i każdy chce mieć koniecznie "ujeżdżeniowe", a skorupkowe to już nie etc Ja mam neoprenowe Tattini i właśnie zamówię sobie skorupy bo mnie już szlag trafia jak się to cholerstwo ciągle brudzi i nasiąka wszystkim:/
-hmm to co ja sobie b chwalę w treningu to żel pod siodło. Mam oddychający z dziurkami i wiem że z grzbietem będzie Ok. Na to rzucasz cienki czapraczek [ja lubię wycięte, ale ujeżdżeniowych wyciętych mało jakoś mają w ofercie]tlyko żeby pot wsiąkał i wszystko gra.
-bat ujeżdżeniowy pozwala na swobodę rąk przy dawaniu sygnałów batem
może jakoś dużo tego wszystkiego wyszło, ale to się gromadzi przez dłuższy czas i raczej stopniowo, a lepiej od razu coś dobrego i sprawdzonego niż testować 10 rzeczy [niestety ja często przez to przechodziłam :/]
pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 21:09 Temat postu: |
|
|
co do ochraniaczy, u mnie w sumie zależy. Jak mam trochę czasu i nastawiam się bardziej na trening ujeżdżeniowy to zakładam owijki (przody normalnie, na tyły z podkładkami), a na skoki lub wszechstronny trening ochraniacze skorupki. Jedne mam brązowe Lamicell Pro (Likier występował w nich na zawodach ) a drugie to czarne firmy no name (od Voltowej Crazy) normalne przody i wysokie tyły, bardzo fajnie się sprawują.
Co do podkładek pod siodło, ja mam od pół roku podkładkę EA Mattes z futerka i bardzo sobie chwalę  _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Sob Lip 25, 2009 20:44 Temat postu: |
|
|
Likier podczas testowania ujeżdżeniówki Niestety okazała się na mnie za mała, ale już mam na oku kolejną
 _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
|
Powrót do góry |
|
 |
Frodosław

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 19:28 Temat postu: |
|
|
A ja mam Euroriding Diamant starszą wersję od niedawna i dla mnie cudo.
Chociaż o wiele lepiej sie w nim siedzi na duzym koniu niz na hucule to i tak jest gites;D _________________ "Największe szczęście w świecie na hucuła mego, leży grzbiecie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 20:06 Temat postu: |
|
|
Ja dziś siedziałam w tak masakrycznej ujeżdżeniówce, że aż brak słów. Na konia też dobra nie była. Jakaś porażka. _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
|
Powrót do góry |
|
 |
KasiaK.

|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 20:49 Temat postu: |
|
|
no ja w miarę czasu przestałam lubić Diamanta Zaczęłam się czuć skrępowana w tym siodle. Przymierzałam tak jak Ty [sądząc po fotce] Lucky Dressage, rozmiar lepszy dla mnie niż 17, ale skrępowanie podobne. W końcu stanęło na Passier Young Champ [też 16 młodzieżowa] i to będzie chyba to Jedyna rzecz, którą bym wnim zmieniła, to to, że ten egzemplarz ma krótkie przystuły. Ale taki był na sklepie i Pan chciał się go wyzbyć wiec kosztował 2 tys mniej ;] A wysłałam pytanie na maila sklepowego o to siodełko z czystej ciekawości [właśnie ze wzgl na cenę]- ma się czasem fuksa ;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 20:53 Temat postu: |
|
|
Ja od niedawna jestem szczęśliwą właścicielką Prestige Top Dressage  _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 17:44 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś potrafi mi powiedzieć jaka firma robi siodła z tak zwanym "bananem"? Chodzi mi o siodło z potężną poduszkę kolanową przytrzymującą nogę z przodu. Kiedyś w czymś takim jeździłam, ale niestety nie pamiętam, jak nazywał się ten model:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 17:47 Temat postu: |
|
|
Kejti, niestety dużo firm robi takie siodła i dużo jest takich modeli. Najlepiej wpisać w googlach siodło ujeżdżeniowe i szukać _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 17:50 Temat postu: |
|
|
To podpowiedź mi kilka nazw, bo mnie Google pokonało, jak szukałam tak w ciemno:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 18:19 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
KasiaK.

|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 22:39 Temat postu: |
|
|
kejtiu wg mnie Euroriding Diamant ten o kttórym pisałam wcześniej. Podobne podyuchy ma ponoć Prestige Top Dressage ale nei usadza taks ztywno jak Euroriding. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Frodosław

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 13:52 Temat postu: |
|
|
Hm, słyszałam same dobre opinie o nowym euroridingu diamancie D. No cóż mi nie przypadł do gustu, wole starszą wersję siedzi się świetnie, ale kiedyś trza się będzie rozstać Bo to 16.5 hehehe. _________________ "Największe szczęście w świecie na hucuła mego, leży grzbiecie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 13:52 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |