Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ujeżdżenie na hucułach
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia

PostWysłany: Sro Lip 25, 2007 14:19    Temat postu: ujeżdżenie na hucułach Odpowiedz z cytatem

Już w temacie o ścieżce w Bukowej został poruszony temat ujeżdżenia na hucułach (Kasiu, cudowny pokaz! Pokazałaś nam co hucuł naprawdę potrafi! Very Happy )

Może jeszcze ktoś z was próbował trudniejszych (chodzi mi o coś bardziej ambitnego od wolt, półwolt itp.Wink) figur ujeżdżenia na hucułach?
W ogóle co myślicie o użytkowaniu w taki sposób hucułów?
Wink
Reklama

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 14:19    Temat postu:

Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Sro Lip 25, 2007 19:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W barwach Kuclandi startowała kiedyś hucułka Finezja. Chodziła skoki, ujeżdżenie i WKKW dla kuców. Ale nigdy nie widziałam jej na żywo.
Natomist widziałam lewady w wykonaniu ogiera Olafa. Dodawały mu haryzmy:)
Hucuły nie jedno potrafią! Czym w większej ilości dyscyplin/form użytkowania będą się pokazywały hucuły, tym lepiej dla rasy.

Według mnie jednak ujeżdżenie nie pasuje do hucuła:) To zbyt szlachetny sport, dla takiego prymitywnego konika. Po prostu zebrany hucuł, który nauczył się okrągłego ujeżdżeniowego ruchu, już nie wygląda jak hucuł - twardy, suchy i niezbyt urodziwy mały koń z gór.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ania_j

PostWysłany: Sro Lip 25, 2007 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Kejti, przy czym kiedy tylko zaczynam męczyć któregoś z koni na ujeżdżalni czymś ambitniejszym niż wolty i półwolty natychmiast opada z nich powietrze - wałach staje i odmawia współpracy a ogierek traci całą swoją ogierowatość i zamienia się w osiołka albo skupia całą swoją energię na zmianie kierunku na "stajnia". Jedyny mój sukces to zwroty na zadzie i przodzie z ogierem, reszta leży i kwiczy Sad

Chociaż znajomy hucularz na swojej kobyle robi lotne zmiany nogi i lewady też, malowniczo to wygląda, nie powiem Smile

Może macie jakieś sposoby jeśli chodzi o ujeżdżeniową edukację hucułów? Bo to co sprawdzało sie z dużymi końmi przy krnąbrnym charakterku wysiada Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Strucelka

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 12:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ukrywam, że jakikolwiek koń pokazujący bardziej zaawansowane figury ujeżdżeniowe robi na mnie wrażenie, aczkolwiek ujeżdzenie kojarzy mi się zdecydowanie z dużymi, "szczupłymi" końmi i jak już Kejti napisała niezbyt pasuje do hucuła.
Mimo wszystko cieszę się, że Kasia pokazuje na Pilocie wszystkie te figury, świadcząc, że hucuł też potrafi! I za to należą Ci się Kasiu oklaski.
(Bo w sumie przecież o to nam wszystkim chodzi, nieprawdaż? O promowanie koni huculskich, w ścieżkach huculskich, skokach, ujeżdżeniu, zaprzęgach i na płycie. Tak więc chyba ujeżdżenie można z dumą już "skreślić" z listy, bo to jak nam Kasia udowodniła już dwa razy, hucuły potrafią! Wink)
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Michał:)

PostWysłany: Wto Sie 21, 2007 20:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ej no klaczka którą ujeżdżam od roku przekątne wolty pół wolty przez ujeżdżalnie slalomy itp potrafi czasem i w galopie...

jak będziecie ćwiczyć to wszystko wyjdzie

Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód.

— Paulo Coelho
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
nerunia

PostWysłany: Nie Paź 14, 2007 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, niewatpliwie Kasia K. i Pilot pokazali u nas, ze ciezka praca i cierpliwoscia mozna duzo osiagnac. Pokaz byl fantastyczny, ale w przypadku huculow nie zawsze jest mozliwy. Kazdy wie, ze nie kazdy huculski wierzchowiec ma fizyczne warunki do zostania ujezdzeniowcem, mimo to podstawy potrzebne sa kazdemu. Nie zgadzam sie natomiast ze zdaniem, z ktorym sie juz spotkalam, ze z huculami nie warto pracowac bo maja one sluzyc tylko jako srodek lokomocji po lesie dla "wozidupkow". Ale osoby startujace w sciezkach, i wszystkie jezdzace, wiedza, jaka jest roznica dosiadania konia dobrze ujezdzonego a "zwyklego tluczka"... pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Nazwa Skype
Strucelka

PostWysłany: Nie Paź 14, 2007 15:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam wielką nadzieję, że już w przyszłym sezonie, grono (na razie liczące tylko Kasię Kliczkowską Razz) "huculskich ujeżdżeniowców" powiększy się (tu kieruję swój najszczerszy uśmiech do założycielki owego tematu, Kasi W. Smile wiem bowiem, że ma naprawdę wspaniałego ogiera z doskonałym ruchem. Mam nadzieję Kasiu, że w przyszłym sezonie ujrzymy Cię z Napisem na czworoboku! Wink)
ktoś się "szykuje" na ujeżdżeniowe wojowanie?
bo ja przyznam szczerze, że plany wielkie mam, ale żeby jeszcze Likier tym planom podołał... Razz
kejti

PostWysłany: Nie Paź 14, 2007 19:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja chciałabym zauważyć, że jest kolosalna różnica pomiędzy koniem dobrze ujeżdżonym, a koniem przygotowanym do zawodów w ujeżdżeniu. Konie ujeżdżeniowe często chodzą z "fałszywą potylicą" (wystarczy obejrzeć zdjęcia z zawodów w ostatnim KP), w efekcie czego chowają się za wędzidło. I jak dla mnie jazda na takim konim jest wręcz koszmarna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
nerunia

PostWysłany: Czw Paź 25, 2007 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ajj.. ja zawsze byłam zakochana w ujeżdżeniu ale nigdy nie było mi dane spotkać trenera - ujeżdzeniowca.. Sad no cóż, teraz panuje akcja "cała Polska skacze z nami" niestety... Moja trenerka - Kasia, jest ujeżdżeniowcem, ale niestety do tej dyscypliny potrzeba ogromnej ilości czasu, noi konia z warunkami... Mówię to z wielkim bólem serca, ale przyszły sezon może się okazac moim ostatnim i to bez rewelacji, bo już teraz brakuje mi czasu ( ach ta matura :/ ) a przecież przydzielony mi jest młody wałach, z którym pracę zaczynamy od zera. Więc u mnie rewelacji nie będzie, ale będę trzymać mocno kciuki za Was Wink mam nadzieję, że już w Nielepicach ktoś będzie mógł się pochwalić!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Nazwa Skype
Strucelka

PostWysłany: Czw Paź 25, 2007 18:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja się nad tym wciąż zastanawiam, ale że serce me woła do skoków, to jestem rozdarta Sad szans raczej dużych też nie mam, bo do tego trzeba dobrego konia (w moim przypadku nadaje się tylko Belfast, no ale przecież to mieszanka...). Tak więc zostanę chyba tylko widzem, bo nie jestem w stanie pogodzić wszystkiego, a skoki u mnie to pierwszorzędna sprawa Smile
Poza tym, możliwe że w przyszłym sezonie będę też powożącą Wink
mam nadzieję, że ktoś za rok będzie się chwalił swoimi osiągnięciami ujeżdżeniowymi podczas ścieżek Smile
goha

PostWysłany: Pią Paź 26, 2007 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to ja trzymam kciuki za Twoje powożenie - to najpiękniejsza dyscyplina pod słońcem Smile a powożeniowców coś u nas ostatnio brakuje...
Powrót do góry
Stożek

PostWysłany: Pią Paź 26, 2007 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja też próbuję coś z ujeżdżeniem, ale brakuje trenera...póki co - między innymi dzięki Sylwi:* - moja ukochana klaczka (Wiwa, wcześniej na zdjęciach z naturalnych metod) bardzo ładnie się ganaszuje, wyciąga, przechodzi drągi o wysokości 2 oponek i chodzi bokiem...Smile staram się coś więcej ale nie ukrywam że niebardzo wiem jak..
kayka

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie to jakby się Kasia zgodziła, to ktoś mógłby kurcze wstawić na youtuba czy na coś pokaz Kasi i Pilota, bo ja go widziałam na filmie, ale tak nie dokładnie. Chyba że ktoś juz gdzieś wstawił, a ja ślepa jestem, albo szukać nie umiem. Laughing Jak myślicie?
KasiaK.

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 00:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie... to nie jest dobry pomysł.. to były nasz pierwsze pokazy, dużo błędów. Poczekajcie na przyszłoroczne, obiecuję, że będą lepsze i z nowymi elementami Smile pozdrawiam!
Powrót do góry
kayka

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 00:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie jako dla niedoświadczonego jeźdźca było pięknie, ale wiadomo... Laughing Smile Smile Smile
Reklama

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 00:58    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> ujeżdżenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 1 z 11
Skocz do: