| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marysia550
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 18:20 Temat postu: Zachowanie matek w stadzie |
|
|
Mamy w tej chwili trzy klacze huculskie , dwie ze źrebakami. Te dwie ze źrebakami bardzo dobrze się tolerują, są od urodzenia razem w stadzie. Ta trzecie jest "nowa" po odstawieniu źrebaka od jakiegoś czasu, gdy przyszła chodziła jeszcze ze źrebakiem i wtedy zdominowała stado. Walki były straszne.
W tej chwili:
* dominantka chodzi z dużymi końmi,
*jedna ze źrebakiem wychodzi od soboty sama z nim,
* druga źróbka ma niedzielnego, mam w planie jutro je puścić same.
Zależy mi żeby dość szybko złączyć je razem. Jak tego dokonać? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 18:20 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pronia94

Dołączył: 22 Paź 2012 Posty: 13 Skąd: Kraina szczęścia i miłości
|
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 20:44 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, mam takie pytanie. Wydaje mi się, że znam odpowiedź, a pytanie jest niepoważne, ale może się jednak mylę
Czy można oddzielić 2-miesięcznego ogierka od matki na 3 dni?
Sytuacja jest taka: Źrebak od urodzenia żyje w półdzikim stadzie, na pastwisku. Oprócz niego są jeszcze 3 inne źrebaki w tym samym wieku, 2 ogierki i klaczka, wszystkie są ze sobą blisko spokrewnione - ich matki to 3 pełne siostry i ich matka, nie wiem, czy to coś wnosi. Klacze zachowują się jak takie dobre ciotki, ale jak trzeba to łobuziaków pogonią.
Czy istnieje możliwość, że podczas nieobecności jednej z klaczy, jej źrebak będzie karmiony przez inną matkę? _________________ Pronia <3 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 21:39 Temat postu: |
|
|
| Istnieje, ale lepiej nie ryzykować, tylko je najpierw poobserwować. Na przykład, kiedy matka idzie do pracy, czy inne klacze karmią jej źrebaka. Widziałam stado, w którym tak się działo, ale to nie jest normą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pronia94

|
Wysłany: Czw Maj 16, 2013 09:28 Temat postu: |
|
|
Na razie matka jeszcze nie pracuje, a mały ma troszkę ponad miesiąc. Po weekendzie zaczniemy ruszać mamuśkę, ale do dyspozycji i tak mamy raczej tylko ogromne pastwisko. Ewentualnie mogłabym ją przeprowadzić do stajni, ale wtedy nie będę mogła mieć na oku jednocześnie reszty koni.
Mimo wszystko dobrze wiedzieć, że jest możliwość, że inne klacze będą karmić malucha. Po maturach będę miała więcej czasu, to postaram się poobserwować całe stadko.
Baardzo dziękuję za odpowiedź w ekspresowym tempie  _________________ Pronia <3 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piellko
|
Wysłany: Pią Maj 24, 2013 12:17 Temat postu: |
|
|
jak miałam do czynienia w wakacje z taką klaczą, stała się okropnie złośliwa, nic nie można było przy niej zrobić ;/ _________________ zobacz meble sosnowe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mr.White
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 21:55 Temat postu: |
|
|
dziwne _________________ Ekstra odkurzacz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
majorka76
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 22:11 Temat postu: |
|
|
najczesciej bywa tak ,ze klacze toleruja inne zrebieta w obecnosci ich matek.gdy zrebie zostanie w stadzie bez matki najczesciej jest przeganiane przez pozostale klacze.karmienie przez klacz obcego zrebaka zdaza sie rzadko,wiec trzeba byc w tej kwestii ostroznym i poswiecic troche czasu na obserwacje  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pronia94

|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 23:34 Temat postu: |
|
|
Na razie udało mi się zauważyć, że źrebaki "mieszają się", tzn "moja" klacz karmi jeszcze jednego źrebaka, oprócz swojego i ogólnie wszystkie trzymają się w grupce i podchodzą do każdej klaczy.
Z planowanych 3 dni rozłąki, będzie w końcu tylko 1, jeśli w ogóle będzie  _________________ Pronia <3 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 23:34 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |