Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
koooki

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 15:45 Temat postu: werkowanie kopyt |
|
|
Witam, szukalam na forum ale nie znalazłam takiego tematu. Chodzi mi o to po jakim czasie od werkowania i tarnikowania kopyt u hucuła można zacząć prace w siodle?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 15:45 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 16:31 Temat postu: |
|
|
Jeżeli jest zrobione prawidłowo to od razu.
Ja w dniu robienia kopyt nie jeżdżę, ale następnego już tak. Ale nie ze względów zdrowotnych konia, a z powodu braku czasu.
W ośrodkach jeździeckich jest normalne, że konie po werkowaniu tego samego dnia pracują i nic się im nie dzieje.
Jeśli koń po werkowaniu kuleje, lub ma bolesność kopyt, to znaczy, że kowal za dużo wyciął. To nie jest dla konia zdrowe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Hucułowa

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 17:15 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Kejti  _________________ POZDRAWIAM! |
|
Powrót do góry |
|
 |
cinek
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 17:15 Temat postu: |
|
|
No chyba że kowal zasugeruje iż zmienił kąty ustawienia kopyta i wtedy trzeba z tydzień odczekać żeby ścięgna się ponaciągały odpowiednio, ale to tylko w przypadku drastycznie zaniedbanych kopyt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 23:13 Temat postu: |
|
|
ja jestem za tym jednak żeby konia trochę oszczędzić po struganiu. Jak ktoś ma miękki plac to pół biedy, ale ja np jeżdżę głównie w teren i to kamienisty dość. Przekonałam się, że konie mi macają po struganiu nawet dwa-trzy dni. Nie wszystkie, ale np kobyła z rzekomą stromizną tak ma. Więc ograniczam się do lonżowania, bo nie chcę okulawić konia z głupiego powodu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
koooki

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 16:07 Temat postu: |
|
|
dzięki wielkie za odpowiedzi;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiedzmin

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2012 12:49 Temat postu: |
|
|
marysia550 - kejti ma rację . Jeśli koń chodzi gorzej po struganiu, to radziłabym zmienić kowala. To nie jest normalne, tak nie powinno być. Mój np. po struganiu naturalnym mojej siostry chodzi lepiej i prędzej nie biorę go do pracy na niezrobionych kopytach . _________________ sznurkowy hucuł  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2012 20:57 Temat postu: |
|
|
i jeździsz kamienistą drogą i ogólnie po kamieniach ( u mnie teren wydobycia kruszywa, więc kamien na kamieniu), a w teren prowadzi droga wysypana kamieniem? Ja wolę jednak poczekać te trzy dni z wyjechaniem w teren. Choć raz na rajdzie byłam na drugi dzień...i nic się nie działo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiedzmin

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 12:42 Temat postu: |
|
|
Tak, po wszystkim . Kowale niestety często wycinają podeszwę i to jest powodem gorszego chodzenia po kowalu. Mój bez wycinanej pomyka lepiej po zrobieniu kopyt niż przed . _________________ sznurkowy hucuł  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 12:42 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |