Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ramzesclubbase
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 13:35 Temat postu: WYTARCIA NA SKÓRZE |
|
|
witam . u jednej z moich klaczy zauważyłem że ma powycieraną sierść nad ogonem z jednej i drugiej strony . nie wiem co może być tego przyczyną . koniki były jakieś dwa tyg odrobaczone inwektryną po pół strzykawki na konia. więc nie mam pojęcia co się dzieje? apetyt ma , je pije więc nie mam pojęcia. Siana mają pod dostatkiem , czasami dostają owsa, trochę chleba, marchew i to wszystko. proszę o pomoc jak reagować. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 13:35 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
paula101
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 13:44 Temat postu: |
|
|
Klaczka, którą się opiekowałam miała naturalnie powycierany ogon, i jej córka także. Może się poocierała i wyliniała trochę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 19:33 Temat postu: |
|
|
czy to było ich pierwsze odrobaczanie? Ile ważą Twoje klacze?
Mało danych podałeś odnośnie rodzaju pasty i dawki- ja odrobaczam zawsze dawką troszkę zawyżoną, tak bezpieczniej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
koniara

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 11:16 Temat postu: |
|
|
a mi tak przyszło do głowy, że oprócz robaków przyczyną wycierania ogona może być np. grzybica, świerzb, tylko czy są jakieś zmiany skórne, czy po prostu wytarty ogon. Jeśli są zmiany skórne, to lepiej spytać weta, bo grzybica lubi się roznosić. Ale to tak tylko moim zdaniem, jako laika, bo nie mam koni, ale tak jakoś mi do głowy przyszło, jako jedna z potencjalnych możliwości. _________________ Strony www Rzeszów |
|
Powrót do góry |
|
 |
chucherko7 Gość
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 12:22 Temat postu: |
|
|
Ramzes, dobrze zrobisz gdy poradzisz się weterynarza.
Z innych ektopasożytów wymienionych przez koniarę, mogą być jeszcze wszoły.
Działaj szybko. Takie sprawy rozprzestrzeniają się migiem.
Ważne są jeszcze warunki w jakich utrzymujesz swoje konie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 15:19 Temat postu: |
|
|
na rozwój grzyba jest za zimno teraz. Ale kto wie.
U mnie jeden źrebak tarł ogon mimo prawidłowego odrobaczania equimaxem i odrobaczyłam Panacurem i minęło.
Mozesz wykonać badanie kału- u nas 15 zł kosztuje i 10 minut się czeka na wynik |
|
Powrót do góry |
|
 |
ramzesclubbase
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 07:00 Temat postu: |
|
|
odrobaczone były prze ze mnie poraz pierwszy, niby własciciel poprzedni je odrobaczał ale ręki nie dam sobie obciąć. odrobaczyłem pastą PARAMECTIN(inwermektryna) na opakowaniu pisało że starcza na 700kg więc weteryn. powiedział że starczy im po połowie. moje klaczki mają 18 miesięcy. żadnych zmian skórnych nie zaobserwowałem ma powycieraną sierść tak po lewej stronie i po przawej stronie swojego zadka. nie jest to przetarcie aż do żywej skóry tylko jakby starła sobie tam zimową sierść . nic więcej w jej zachowaniu nie zaobserwowałem. Słyszałem taką opinię jak koń jest mocno zarobaczony to nie ma apetytu? nie wiem czy to prawda bo moje klaczki to mają apetyt jak nie wiem co. więc ? pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
ramzesclubbase
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 07:03 Temat postu: |
|
|
jak patrzałem na tą drugą klacz to ona ma tak ładnie ogon spuszczony a ta powycierana tak powygniatany jakby lekko uniesiony?ale to może od wycieranie...hm....... nie wiem ...proszę jeszcze o jakieś wasze opinie! pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Wto Sty 24, 2012 17:23 Temat postu: |
|
|
jak ma podniesiony to faktycznie moze ją cos w odbycie dręczyć. Zrób badanie kału najlepiej- u takiego weta kocio-psiego można zrobić. Zadzwoń sie dowiedzieć gdzie robią.
Ewentualnie możesz poprawić odrobaczenie equimaxem - ale taniej wyjdzie badanie kału. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nerilion
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 19:28 Temat postu: |
|
|
Oj nie straszcie tak. Może być tak, że pasta podziałała- czasem jak robaków nieco było to ich "wychodzenie" też swędzi. Zajrzyj do kału czy widać robaki, jak nic się nie zmieni jeszcze z tydzień dwa- tzn dalej się będą trzeć ale nie będzie dodatkowych zmian skórnych spróbuj znowu odrobaczyć.
Jeśli sam podałbyś zastrzyk to polecam iwermektyne w zastrzyku-działa delikatniej i jest nieco tańsza;)
Mój wałaszek też tak ostatnio miał i po paru tyg. wszystko minęło |
|
Powrót do góry |
|
 |
ramzesclubbase
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 19:16 Temat postu: |
|
|
te wytarcia miała już przed odrobaczaniem . patrzałem na jej kupę i nic nadzwyczajnego nie zobaczyłem jeżeli jeszcze w następnym tyg nic sie nie zmieni to zrobie to badanie kału . odrobaczana była inwermektyną moze jest jakis inny srodek na więcej robali? pozdr i dzięki za rady jesli ktos na cos wpadnie prosze pisać. dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 19:30 Temat postu: |
|
|
eqiumax zabija dodatkowo tasiemca. Ale zrób badanie kału, bo equimax kosztuje 80 zł a badanie 15:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ramzesclubbase
|
Wysłany: Sro Lut 01, 2012 20:01 Temat postu: |
|
|
dodam że te wytarcia zaczęły się jak zostały zamykane w stajni na noc tak jak chodziła latem 24h luzem tego nie zauważyłem. może to istotna informacja:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
marysia550
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 16:06 Temat postu: |
|
|
jak nie zadziałasz nic to do wiosny będzie miała szczotę ryżową na ogonie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiedzmin

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 12:45 Temat postu: |
|
|
ja mojego hucuła odrobaczam na 600 zawsze . I ogólnie trzeba brać pod uwagę to, że tasiemiec nie musi wyjść z badaniu kału... _________________ sznurkowy hucuł  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 12:45 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |