| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Strucelka

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 10:19 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 10:55 Temat postu: |
|
|
Panią z Alpin Pony było mi dane spotkać na ostatnich Dniach Huculskich. Bardzo dumna kobieta, która uważa, że wszystko wie najlepiej, ma najlepsze konie i najleszą stronę internetową:)
O Hucul Farm, to nic nie trzeba dodawać, bo wszystko jest na stronie. Mają tam pełny wykaz koni, które mają i które się u nich urodziły w ostatnich latach. Są nawet skany ich rodowodów! Mapka też powinna być. No i strona ma wersje angielską.
A o Topolczankach zaraz coś skrobnę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 11:11 Temat postu: |
|
|
"W 1922 roku Czechosłowacja zakupiła część koni z ewakuowanej stadniny w Łuczynie: dwa ogiery czołowe (...), 15 matek i 16 źrebiąt. (...) Początkowo konie te ulokowano w Topolczankach w Słowacji, a w 1923 roku przewieziono do Turja Remety, dawnego węgierskiego stada ogierów. W roku 1925 podzielono stado na dwie części: jedna pozostała w Turja Remety, a drugą przeniesiono z powrotem do Topolczanek. Tam stadnina prowadzona była w latach 1925 - 1936. (...) Prawdopodobnie ze względu na niezbyt sprzyjające warunki do hodowli koni w Topolczankach lub kolejną reorganizację, w 1936 roku przeniesiono hucuły z powrotem do Turja Remety."
"W Czechosłowacji w 1949 roku w Zlobinach w Zakładzie Doświadczalnym powstała stadnina państwowa, która krzyżując hucuły z innymi rasami koni górskich, szlachetnych, a nawet zimnokrwistych produkowała materiał roboczy. Stadnina ta została zlikwidowana w 1961 roku, a część materiału hodowlanego przeniesiono do państwowej stadniny w Topolczankach." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
chucherko7 Gość
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 10:56 Temat postu: |
|
|
Niestety angielska wersja strony Hucul Farm nie działa . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 14:07 Temat postu: |
|
|
Ups:(
Ja w sumie korzystam z czeskiej, bo jak raz włączyłam angielską, to się nie mogłam połapać, a do czytania po czesku już się przyzwyczaiłam:)
Ale pewnie to niedługo naprawią, bo oni regularnie aktualizują sronę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 14:07 Temat postu: |
|
|
|
|