Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna Forum o koniach rasy huculskiej
Forum o hucułach

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Licencja i dopłaty - wymagania - pytanie mayya

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> klacze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kejti

PostWysłany: Sro Paź 23, 2013 17:14    Temat postu: Licencja i dopłaty - wymagania - pytanie mayya Odpowiedz z cytatem

mayya napisał:
Mam pytanie, na które nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź. Otóż kupiłam sobie kasztanowatą klacz. Klacz ma skończone 4 lata ale nie zaliczyła ścieżki huculskiej. Z tego co zrozumiałam jej źrebięta nie mają wpisu do księgi głównej, ale gdybym zaliczyła ścieżkę to źrebięta zyskają na tym.
Czy to prawda? Jeśli tak to czy jest jakiś maksymalny wiek na zaliczenie ścieżki- chodzi oczywiście o ścieżkę pod względem hodowlanym, bo dla własnej satysfakcji mamy zamiar jeździć

U koni huculskich jest tylko księga główna.

Żeby klacz była klaczą hodowlaną, musi mieć przyznaną licencję. Do licencji ścieżka nie jest wymagana, tylko próba użytkowości. Jeśli klacz nie ma licencji, jej dzieci będą uznane za konie nierasowe.

Zaliczenie ścieżki wymagane jest, żeby dostawać dopłaty. Klacz musi w tym celu zaliczyć ścieżki w 8 roku życia. Ale też, żeby te dopłaty dostawać, trzeba mieć minimum 2 klacze dopłatowe.

Oczywiście przepisy się zmieniają i ja mogę coś źle pamiętać. Obecnie panujące przepisy najlepiej sprawdzać na stronie PZHK i Instytutu Zootechniki w Balicach.

Proszę też pisać wiadomości zgodnie z tematem, a jak nie ma odpowiedniego tematu, proszę go utworzyć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Sro Paź 23, 2013 17:14    Temat postu:

Powrót do góry
Bradford87

PostWysłany: Czw Gru 19, 2013 01:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak zwykle pełna biurokracja.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kejti

PostWysłany: Czw Gru 19, 2013 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na tym polega hodowla. Żeby następne pokolenia były lepsze jakoś to trzeba urządzić, poddać zwierzęta kontroli wartości hodowlanej, a ludzi pilnować, żeby wyników tej kontroli przestrzegali.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
MonikaP

PostWysłany: Sro Mar 16, 2016 09:48    Temat postu: Licencja i bonifikacja Odpowiedz z cytatem

Mam klacz huculską z "paszportem" - no udokumentowane pochodzenie - pełny hc. Co mam zrobić aby dostać na nią dopłaty? Licencje? Jak i gdzie?
Powrót do góry
kejti

PostWysłany: Sro Mar 16, 2016 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedna klacz to za mało.
Powrót do góry
marysia550

PostWysłany: Pią Mar 18, 2016 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

słyszał może ktoś coś na temat zmian w programie.
Konkretnie chodzi o kraj pochodzenia klaczy. Znajomy ma klacz, która jest od rodziców w programie. Matka jej jest pochodzenia czesko/słowackiego, ale urodzona w Polsce ( jej rodzice nie ). Ponoć nie spełnia wymogu programu.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pią Mar 18, 2016 23:21    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o koniach rasy huculskiej Strona Główna -> klacze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: