Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rexiu
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 21:27 Temat postu: Nietypowe chody |
|
|
Czy ktoś z was spotkał się z pukaniem tylnymi kopytami o przednie? Dotyczy to młodego konia (chodzi pod siodłem ok. 6 miesięcy), kiedy jeszcze nie pracował pod siodłem problem był większy, ale teraz nadal istnieje. Nasila się w stępie, czasami tylne kopyto całkowicie 'zasłania' podeszwę przedniego. Nie dzieje się to regularnie, nie na każdej jeździe, nie puka co krok. W kłusie problem jest dużo mniejszy, w galopie praktycznie nie występuje. Przednie kopyta są narażone na mocne uderzenia, nie wiemy co z tym fantem zrobić.
Chodzi w kaloszach na przody, ale przed uderzeniami w podeszwę kopyta nie chronią. Może jakieś inne ochraniacze? Kalosze na tyły? Specjalne ćwiczenia?
edit: Nie wiedziałam gdzie wstawić i jak nazwać, w razie czego proszę o przeniesienie :) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 21:27 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 07:55 Temat postu: |
|
|
Podeszwę może chronić podkowa, lub końskie buty (trudno dobrać właściwy rozmiar). Taka wada może wynikać ze złej budowy - koń wysoki i krótki. Jeżeli koń jest młody (nie zakończył wzrostu) to powinno minąć z wiekiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Strucelka

|
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 22:12 Temat postu: |
|
|
ściga się - dobre, aczkolwiek drogie rozwiązanie to np. kalosze Piaffe Evo (bodajże) firmy Veredus. _________________ Tam szum Prutu, Czeremoszu...
Dla Hucuła nie ma życia, jak na połoninie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nerunia
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 19:10 Temat postu: |
|
|
Kalosze na tyły też mogą pomóc - nie drogie a skuteczne wyjście. Kilku moich znajomych je stosuje może nie w identycznych przypadkach, ale bardzo podobnych. Podków bym nie doradzała w takim przypadku, bo co z tego skoro ochroni to przód, ale zniszczy kopyto tylne?
Kejti zwróciła uwagę na młody wiek i budowę. Może rzeczywiście koń jest w fazie "bycia żyrafą" i wydłuży się za jakiś czas?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
moni1991
|
Wysłany: Wto Sty 17, 2017 18:19 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś z was spotkał się z tym, że hucuł poruszał się toltem lub inchodem.
Bo mam wrażenie że mój jeden czasami sunie szybko tak jak by poruszał się toltem. ( Ogóle nie czułam to że pruł ile w lezie.) Jeśli tak to czy to jest cecha pożądana czy nie ? Tak poza tym to nie wiem czy to był właśnie tolt nie było nikogo. Ze mną i to mnie bardzo ciekawi, przednie kopyta unosi ciut wyżej jak normalnie. ( Akurat w paru przypadkach widziałam cień) Więc pytam czysto hipotetycznie.
SP:D I owe przypadki trafiają się jak wracamy s powrotem do stajni nie często ale jednak są. _________________ Miłość wiele oblicz nosi |
|
Powrót do góry |
|
 |
kejti

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2017 07:44 Temat postu: |
|
|
Przy powrocie do stajni, to raczej caplowanie:)
Tolt i inochód są typowe dla konkretnych ras i nie występują nie tylko u hucułów, ale w ogóle u koni hodowanych w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marmes
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aleksy37509
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2022 17:36 Temat postu: |
|
|
Jeśli widzisz coś dziwnego to najlepiej udaj się do weterynarza. _________________ https://amazonkeratin.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
tolkka
|
Wysłany: Pią Cze 07, 2024 13:45 Temat postu: |
|
|
Powinieneś skonsultować się ze specjalistą. |
|
Powrót do góry |